Diabetische voetverzorging
Mensen met diabetes kunnen complicaties hebben aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Een diabetespatiënt moet extra voorzichtig omgaan met zijn/haar voeten. Daarbij is het belangrijk om eelt, likdoorns of moeilijk te knippen teennagels te laten behandelen door een (medisch) pedicure met een diabetesaantekening. Het is niet verstandig om een dergelijke verzorging zelf te doen.
Diabetische voet
Diabetici kunnen complicaties aan hun voeten krijgen als gevolg van diabetes. Complicaties als neuropathie, infecties, verminderde doorbloeding, Limited Joint Mobility en stand-afwijkingen. Als u diabetes heeft kunnen er veranderingen optreden in de werking van uw lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:
Neuropathie
Bij neuropathie is er sprake van beschadigde zenuwen. Als zenuwen beschadigd raken, kan er ongemerkt een verminderd gevoel in de voeten ontstaan. Uw voet voelt bijvoorbeeld een te warm voetbad, door de zon verhitte tegels of zand, een steentje in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen ongemerkt wondjes ontstaan. Als de wondjes gaan ontsteken zijn deze moeilijk te genezen bij diabetici. Ook onder een eeltplek kan zonder dat je het merkt een ontsteking zitten.
Infecties
Met diabetes bent u vatbaar voor infecties zoals schimmelinfecties van de voethuid en/of de teennagels.
Verminderde doorbloeding
Met diabetes is de kans groot op een verminderde doorbloeding van de benen en de voeten. Hierdoor neemt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voeten af. Met als gevolg dat uw voethuid sneller beschadigd kan raken en eventuele wondjes maar langzaam genezen. Of erger, de wondjes genezen niet en de infecties nemen toe.
Limited Joint Mobility (LJM)
Bij Limited Joint Mobility heeft u een beperkte mobiliteit in uw voetgewrichten. Het gaat daarbij niet om de gewrichten zelf, maar om het weefsel rondom de gewrichten. Er is te veel 'verkeerd' bindweefsel en dat weefsel is dik en stug. Door diabetes verstijft het bindweefsel in het hele lichaam. Hierdoor kunt u uw gewrichten pijnlijk, moeilijk of helemaal niet meer bewegen. Door de beperkte mobiliteit ontstaan beschadigingen aan de zenuwen en dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voeten verandert. Ook kunnen er sneller drukplekken ontstaan omdat uw gewrichten minder beweeglijk worden.
Stand afwijkingen
Als bepaalde zenuwen in uw voet uitvallen, zullen uw kleine voetspieren slechter gaan werken. Overheersing van de onderbeenspieren kan dan leiden tot stand veranderingen van de voet. Stand veranderingen van de voet veroorzaken drukplekken, die kunnen leiden tot eeltplekken, blaren en wondjes.
Belangrijke informatie bij diabetes
Tips voor thuis (voetverzorging) & schoenadvies (beperken van drukplekken)
Tips voor thuis:
- Loop nooit op blote voeten.
- Was dagelijks uw voeten met handwarm water. En was uw voeten op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast.
- Droog uw voeten én vooral tussen de tenen zorgvuldig af. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u overal goed bij kan komen. Op deze manier beschadigt u minder snel de huid tussen uw tenen.
- Onderzoek dagelijks uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen 7 dagen, raadpleeg dan uw huisarts, pedicure of podotherapeut.
- Houdt uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen uw tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.
- Neem nooit een voetbad!
- Dagelijks schone, soepele sokken of kousen aantrekken. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn ook naadloze sokken en panty´s verkrijgbaar. Een panty kunt u ook binnenstebuiten dragen.
- Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er steentjes in uw schoenen zitten.
- Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.
Schoenadvies om het risico op drukplekken te beperken:
- Laat uw voeten jaarlijks opmeten. Naarmate u ouder wordt veranderen uw voeten.
- Koop uw schoenen altijd ´s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die goed passen.
- Pas uw nieuwe schoenen altijd staand. Schoenen moeten zowel in de lengte als in de breedte voldoende ruimte aan uw voeten bieden. Controleer of de schoenen 1 cm langer zijn dan uw langste teen. Ook moeten schoenen in overeenstemming zijn met de vorm van uw voeten. Tenslotte mogen de schoenen nooit te spits toelopen.
- Loop in de winkel een aantal rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel moet u de schoenen niet kopen. Goed passende schoenen hoeft u niet in te lopen en voelen comfortabel aan.
- De hak van de schoen mag maximaal 2 tot 3 cm hoog zijn. Als de hak hoger is, ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
- Voor de ondersteuning van de voet is het belangrijk dat het contrefort stevig is. Het contrefort is een hielversteviging van de schoen. Deze versteviging, in de vorm van een kap, zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen.
- Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan zogenaamde instappers. Verder geeft een wreefsluiting extra stevigheid aan de voet.
- Heeft u zolen of ortheses die u in de schoenen wilt dragen? Neem deze dan mee naar de winkel en pas de schoen met uw zolen of ortheses.
- Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen als u uw zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in uw schoenen. Verzeker u ervan dat de binnenzool vlak is voordat u uw zool in de schoen plaatst. De zolen moeten vlak in de schoenen liggen.