Reumatische voetverzorging
In Nederland hebben meer dan 2,3 miljoen mensen klachten aan het bewegingsapparaat, terwijl rond de 450.000 mensen onder behandeling staan van een reumatoloog. Van al deze mensen heeft meer dan 70% voetklachten!
Soorten reuma:
- Ontstekingsreuma: alle aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam o.a. gewrichten beschadigen.
- Artrose: bij artrose verslechtert het kraakbeen door slijtage.
- Weke delen reuma: hieronder vallen aandoeningen aan o.a. spieren, banden, pezen en het kapsel om de gewrichten.
Extra aandacht voor reumatische voeten:
De voeten van de reumapatiënten zijn vaak kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.
De voeten zijn vaak extra gevoelig door:
- Gewrichtsontstekingen
- Slijmbeursontstekingen
- Slijtage in de gewrichten
- Stand veranderingen in de voeten
Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt een reumapatiënt ook te maken met nagelafwijkingen zoals:
- Brokkelige nagels
- Eeltvorming onder de nagels
- Schuurpapier nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
- Verkleuringen van de nagel
Wat kan ik voor u betekenen?
Voor u als reuma patiënt (ook als u geen voetklachten heeft) is het aan te raden om periodiek naar de pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk een van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling heb ik een signalerende functie.
Belangrijke informatie bij Reuma
Tips voor thuis (voetverzorging) & schoenadvies (beperken van drukplekken)
Tips voor thuis:
- Loop nooit op blote voeten.
- Was dagelijks uw voeten met handwarm water. En was uw voeten op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast.
- Droog uw voeten én vooral tussen de tenen zorgvuldig af. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u overal goed bij kan komen. Op deze manier beschadigt u minder snel de huid tussen uw tenen.
- Onderzoek dagelijks uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen 7 dagen, raadpleeg dan uw huisarts, pedicure of podotherapeut.
- Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen uw tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.
- Dagelijks schone, soepele sokken of kousen aantrekken. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn ook naadloze sokken en panty´s verkrijgbaar. Een panty kunt u ook binnenstebuiten dragen.
- Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er steentjes in uw schoenen zitten.
- Zorg ervoor dat u schoenen goed passen.
Schoenadvies om het risico op drukplekken te beperken:
- Laat uw voeten jaarlijks opmeten. Naarmate u ouder wordt veranderen uw voeten.
- Koop uw schoenen altijd ´s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die goed passen.
- Pas uw nieuwe schoenen altijd staand. Schoenen moeten zowel in de lengte als in de breedte voldoende ruimte aan uw voeten bieden. Controleer of de schoenen 1 cm langer zijn dan uw langste teen. Ook moeten schoenen in overeenstemming zijn met de vorm van uw voeten. Tenslotte mogen de schoenen nooit te spits toelopen.
- Loop in de winkel een aantal rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel moet u de schoenen niet kopen. Goed passende schoenen hoeft u niet in te lopen en voelen comfortabel aan.
- De hak van de schoen mag maximaal 2 tot 3 cm hoog zijn. Als de hak hoger is, ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
- Voor een soepele afwikkeling van de voet kiest u voor een schoen met een buigzame zool.
- Voor de ondersteuning van de voet is het belangrijk dat het contrefort stevig is. Het contrefort is een hielversteviging van de schoen. Deze versteviging, in de vorm van een kap, zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen.
- Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan zogenaamde instappers. Verder geeft een wreefsluiting extra stevigheid aan de voet.
- Heeft u zolen of ortheses die u in de schoenen wilt dragen? Neem deze dan mee naar de winkel en pas de schoen met uw zolen of ortheses.
- Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen als u uw zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in uw schoenen. Verzeker u ervan dat de binnenzool vlak is voordat u uw zool in de schoen plaatst. De zolen moeten vlak in de schoenen liggen.
- Het is mogelijk dat uw confectieschoenen onvoldoende bescherming bieden. In dit geval adviseren wij u om een specialist te raadplegen. De specialist bepaalt of u (semi-)orthopedische schoenen nodig heeft.